Potravinárska výroba

Značnú časť vypestovaného bioovocia a biozeleniny spracovávame sušením, čo je jedným z najstarších, najprirodzenejších a najšetrnejších konzervačných procesov. Ide v podstate o to, že postupne znižujeme obsah vody ovocia a zeleniny, čím sa v nich uchová väčšina cenných zložiek v koncentrovanej forme. U nás prebieha sušenie veľmi šetrným spôsobom, pri teplote 40 °C, a tým v nich zachováme cenné živiny a vitamíny. Z ovocia okrem toho vyrábame pálenky, v súčasnosti majú možnosť záujemcovia vyberať z asi 30 druhov.

Našimi najnovšími produktmi sú lekváre. Všetko to začalo slivkovým lekvárom, ale od tej doby varíme aj jablkový lekvár, jablkový lekvár s tekvicou, jablkový lekvár s cviklou, ale veľký úspech zožal aj slivkový lekvár s vínom. Naše lekváre sú vyrábané z množstva zdravého a zrelého ovocia, s hŕstkou lásky.

Zvýrazňovačom chutí a prísadám je ťažké konkurovať, ale možno práve preto sa prirodzené chute stali obľúbenými.

Sušenie nám umožňuje konzumovať ovocie a zeleninu kedykoľvek počas roka.

Sušené ovocie na raňajky v müsli, alebo pridané do jogurtu robí stravu rozmanitejšou. Keďže ho zbavíme vody, má obsah kalórií o niečo väčší ako čerstvé ovocie, ale má zároveň intenzívnejšiu chuť a poskytuje radosť z jedenia sladkostí. Pritom je tiež bohaté na vitamíny a minerály.

Konečne sladkosti, ktoré sú zdravé!

Sušenú zeleninu odporúčam každému, kto chce ušetriť čas pri varení nedeľňajšieho obeda. Sušená zelenina sa skladuje ľahko a v malom priestore, netreba ju čistiť a v koncentrovanej forme obsahuje vitamíny a minerály nachádzajúce sa v čerstvo nazbieranej zelenine.