O nás

BIOCENTRUM

Naša spoločnosť bola založená v marci 2006.
Majiteľmi sú Dr. Ing. Ladislav Palík a Klára Palíková.
Zaoberáme sa biologickým poľnohospodárstvom a obchodom.

Naša činnosť:
Rastlinná výroba
  • pestovanie plodín na ornej pôde
  • pestovanie ovocia
  • pestovanie zeleniny
  • vinohradníctvo
Živočíšna výroba
  • chov hovädzieho dobytka
Potravinárska výroba
  • sušenie ovocia a zeleniny
  • výroba lekvárov
Vinárstvo Pohostenie Obchod
  • Maloobchod
  • Veľkoobchod
Naše výrobky sú certifikované BIO-produkty.

Rastlinná výroba:

Pestujeme predovšetkým plodiny na ornej pôde, ale dôležitú súčasť rastlinnej výroby tvorí pestovanie ovocia a zeleniny, rovnako ako i vinohradníctvo.

Poľné plodiny: pšenica, jačmeň, kukurica, slnečnica, repka atď.

Ovocie: jablká, slivky, hrušky atď.

Zelenina: mrkva, zeler, petržlen, červená repa, cuketa, paradajky, tekvica, cibuľa, cesnak, atď.

Vinohradníctvo: Na ploche 15 hektárov pestujeme 60 tisíc koreňov viniča.

Živočíšna výroba:

V rámci živočíšnej výroby sa venujeme najmä chovu dobytka, chováme cca. 150 zvierat. Maštaľný hnoj sa zužitkuje v rastlinnej výrobe.

Potravinárska výroba:

Značnú časť vypestovaného bioovocia a biozeleniny spracovávame sušením, čo je jedným z najstarších, najprirodzenejších a najšetrnejších konzervačných procesov. Ide v podstate o to, že postupne znižujeme obsah vody ovocia a zeleniny, čím sa v nich uchová väčšina cenných zložiek v koncentrovanej forme. U nás prebieha sušenie veľmi šetrným spôsobom, pri teplote 40 °C, a tým v nich zachováme cenné živiny a vitamíny. Z ovocia okrem toho vyrábame pálenky, v súčasnosti majú možnosť záujemcovia vyberať z asi 30 druhov.

Našimi najnovšími produktmi sú lekváre. Všetko to začalo slivkovým lekvárom, ale od tej doby varíme aj jablkový lekvár, jablkový lekvár s tekvicou, jablkový lekvár s cviklou, ale veľký úspech zožal aj slivkový lekvár s vínom. Naše lekváre sú vyrábané z množstva zdravého a zrelého ovocia, s hŕstkou lásky.

Zvýrazňovačom chutí a prísadám je ťažké konkurovať, ale možno práve preto sa prirodzené chute stali obľúbenými.

Sušenie nám umožňuje konzumovať ovocie a zeleninu kedykoľvek počas roka.

Sušené ovocie na raňajky v müsli, alebo pridané do jogurtu robí stravu rozmanitejšou. Keďže ho zbavíme vody, má obsah kalórií o niečo väčší ako čerstvé ovocie, ale má zároveň intenzívnejšiu chuť a poskytuje radosť z jedenia sladkostí. Pritom je tiež bohaté na vitamíny a minerály.

Konečne sladkosti, ktoré sú zdravé!

Sušenú zeleninu odporúčam každému, kto chce ušetriť čas pri varení nedeľňajšieho obeda. Sušená zelenina sa skladuje ľahko a v malom priestore, netreba ju čistiť a v koncentrovanej forme obsahuje vitamíny a minerály nachádzajúce sa v čerstvo nazbieranej zelenine.

Vinárstvo:

V Želiezovciach a okolí pestovali hrozno už v rokoch okolo 1600.

Výraznejší rozvoj nastal na konci rokov 1700, kedy sa želiezovské panstvo dostalo do vlastníctva rodiny Eszterházyovcov. V tom čase prežíval región veľký pokrok, v Želiezovciach postavili kaštieľ, a vo veľkej miere zmodernizovali poľnohospodárstvo. S menom Eszterházyho sa spája aj modernizácia panských vinohradov, a kládol veľký dôraz aj na kvalitu vinárstva. Vo veľkopeseckom vinohrade patriacom k panstvu dal vybudovať krásnu pivnicu, odkiaľ dovážali grófovo víno aj do Viedne.

Pivnica po druhej svetovej vojne prešla do vlastníctva štátu.

Zaujímavosťou je, že v nej vyšľachtili v roku 1957 odrodu Pesecká leánka. Vyšľachtili ju Ernest Horňáček a Michal Zabadal z odrôd medovca, muškátu a Feteasca Regala. Vo vinohrade nájdeme niekoľko pôvodných koreňov Peseckej leánky aj dnes.

Od roku 1992 mala pivnica niekoľko nájomníkov, v roku 2001 budova vyhorela a vinohrad bol úplne zničený.

V roku 2003 prešiel vinohrad do súkromného vlastníctva. Majitelia Ladislav Palík a Klára Palíková realizovali kompletnú výsadbu viniča, a dnes pestujú na ploche 15 hektárov 60 tisíc koreňov viniča. Z úrody vyrábajú biovína s osobitnou starostlivosťou.

Zrekonštruovali aj pivničnú budovu.

Hrozno spracúvajú v staroslávnej, viac ako 230-ročnej veľkopeseckej vínnej pivnici, ktorú nezničili ani víchrice histórie uplynulých stáročí.

Popri sviežich, ľahučkých ovocných nápojoch tu nájdete aj výberové, telnatejšie biele a červené vína.

Naším cieľom je produkovať vysokokvalitné, cenovo dostupné vína s odrodovým charakterom, ktoré v sebe obnášajú špecifickosť peseckého vinohradu.

Pohostenie:

Pre tých, ktorí majú radi ticho vidieka, chutné jedlá a kvalitné vína, poskytuje naša pivnica nachádzajúca sa v idylickom prostredí príjemný odpočinok a relax. Usporadúvajú sa u nás rôzne príležitostné podujatia, rodinné stretnutia, ochutnávky vín, vínne večere. Venujeme pritom veľkú pozornosť zhromažďovaniu a zachovávaniu pamiatok miestnej histórie.

Prebádané a nazbierané dokumenty miestneho charakteru si návštevníci môžu pozrieť v priestoroch pivnice.

Obchod:

Chované hospodárske zvieratá, pestované plodiny a z nich vyrábané produkty predávame doma i v zahraničí.

V Želiezovciach prevádzkujeme bio obchod, kde predávame vlastné bio produkty a bioprodukty iných výrobcov.