Kešu - sezamová žemľa

Ingrediencie

  • 2,5 dkg droždia
  • kešu 100 g
  • sezamové semiačka podľa chuti
  • 60 dkg čerstvo zomletej pšeničnej múky
  • 2 lyžice oleja
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 4 dl vlažnej vody
  • 2 štipky soli

 

Cukor dajte do 4 dl vlažnej vody, potom rozdrobte droždie. Keď napučí, vložte kešu do vrecka a rozdrvte metličkou.

Akonáhle kvások vzrastie, vložte ho do hnetacej misky spolu so všetkými ostatnými ingredienciami a miesime cca 10 minút. Zakryme a necháme hodinu kysnúť.

Cesto potom položíme na pomúčenú dosku, nakrájame na 8 častí a sformujeme do tvaru žemlí.

Poukladáme ich na plech vystlaný pergamenovým papierom a vrchnú časť narežeme. Prikryjeme a necháme pol hodiny kysnúť. Medzitým si predhrejeme rúru na 200 ° C.

Pred dopečením podľa chuti posypeme sezamovými semiačkami.

Pečieme 5 minút pri 200 ° C a potom ďalších 20 minút pri 180 ° C.