Kešu - sezamová žemľa
Ingrediencie
- 2,5 dkg droždia
- kešu 100 g
- sezamové semiačka podľa chuti
- 60 dkg čerstvo zomletej pšeničnej múky
- 2 lyžice oleja
- 1 čajová lyžička cukru
- 4 dl vlažnej vody
- 2 štipky soli
Cukor dajte do 4 dl vlažnej vody, potom rozdrobte droždie. Keď napučí, vložte kešu do vrecka a rozdrvte metličkou.
Akonáhle kvások vzrastie, vložte ho do hnetacej misky spolu so všetkými ostatnými ingredienciami a miesime cca 10 minút. Zakryme a necháme hodinu kysnúť.
Cesto potom položíme na pomúčenú dosku, nakrájame na 8 častí a sformujeme do tvaru žemlí.
Poukladáme ich na plech vystlaný pergamenovým papierom a vrchnú časť narežeme. Prikryjeme a necháme pol hodiny kysnúť. Medzitým si predhrejeme rúru na 200 ° C.
Pred dopečením podľa chuti posypeme sezamovými semiačkami.
Pečieme 5 minút pri 200 ° C a potom ďalších 20 minút pri 180 ° C.