Chlieb s medvedím cesnakom a tekvicovými semienkami

Ingrediencie:

1 ks droždia

675 ml vody

700 g čerstvo mletej pšeničnej múky

5-7 g medvedieho cesnaku

3 lyžice tekvicových semienok

2 lyžičky soli


Večer pred pečením v miske zamiešajte droždie, 175 ml vody a 200 g pšeničnej múky. Toto nechajte stáť zakryté pri izbovej teplote 10-12 hodín. 

Ráno pridajte ďalších 500 ml vody a 300 g pšeničnej múky, premiešajte a prikryte.

Po 20 minútach pridajte medvedí cesnak, tekvicové semienka a soľ. Začnite miesiť, pritom pridávajte zvyšnú múku, potom cesto prikryte.

Po 30 minútach všetko premiešajte olejom natretými rukami, následne po 30 minútach to zopakujte, a nechajte odpočívať ďalšiu pol hodinu.

Položte cesto na olejom natretý pult a roztiahnite ho do tvaru štvorca, ako je to len možné. Preložte obe strany na seba, potom cesto zrolujte a upravte do ľubovoľného tvaru. Formu na pečenie chleba posypte potravinárskym škrobom, vložte do nej cesto a nechajte 30 minút kysnúť. Medzitým rúru aj s plechom predhrejte na 250 °C. Potom položte na teplý plech, vrchnú časť cesta narežte a postriekajte trochou vody.

Pečte 20 minút pri teplote 250 °C, ďalších 20 minút pri 200 °C, potom 10 minút pri 170 °C. Vyberte z rúry a znovu postriekajte trochou vody a vynikajúci chlieb je hotový.